Årskoll med LV, redan två resor inskrivna

Datum: 2008-12-29 Tid: 20:56:21

Att bli äldre innebär inte färre paket under granen även då mamma påstår det varje år som går. Främst innehållen som förändras. Jag är mycket nöjd med min fina kallender jag fick av Raymon. Och att den första inskriften för koll på 2009 är Puerto del carmen 9 - 16 jan känns fantastiskt och kom mycket oväntat som en extra julklapp från (och tillsammans med )Raymons föräldrar. Är "familjeresa" kanske en rådande trend i den gemenskapskretsen?

(Har skrivit in ännu en resa i juni - min julklapp till Raymon. Det må vara icke passande för min studentekonomi men välförtjänt att kunna ge bort efter pendlande till Sthlm för att jobba under hösten som varit. Ölundeniz blev mitt val: "Avkoppling, bad och långa rofyllda middagar i solnedgången blir semesterns huvudingredienser för de flesta")

Jul i all ära men är glad att den är över. Maten, släkt och fikafikafika är över. En av helgens höjdpunkter var då Raymon kom upp på juldagen och vi pylsade på oss för att ta en kvällspromenad i Knåda.


Modern jul, vinnartrender och bulllkalas i sängen

Datum: 2008-12-23 Tid: 09:23:14

Tiden och motivationen att lägga blogga har inte samverkat sen i lördags. Mikaela smsade på söndagen då jag var på Yoga (missade dock smset och han inte svara innan hon åkte till thailand) att det var riktigt trevligt och god mat om än kanske ett glas vin för mkt. Jag håller med! ,Modern jul;människor jag tycker om, riktig mat (parmarullar&risotto ist för sylta och köttbullar, lamm, ruccoloa, kantareller och rosmaring  ist för skinka och pannacotta som ersatte risalamalta) julklappar och bubbel.

    





Anklagar fört den sista flaskan Cava, som öppnades där på natten, för att min och Adams vinnartrend i TP bröts (trots att vi dessutom förstärktes av Mikaela.)
    Men vi får se det som en gratis chans att  visa vad julen verkligen handlar om, glädjen att skapa förutsättningar så även andra fåt glädjas, även de som brukar ha det lite svårt med TP 
 









Nu ska jag snart packa mej upp från sängen, dricka en mugg kaffe och se över att alla paket är med, för att åka till mamma i Knåda. Skönt var det att Raymon var ledig igår så vi fick ha en heldag tillsammans. Ute i blåsvädret var vi och handlade de sista klapparna.  Även om dagen kanske inte började på bästa sätt kl 8 fick den en kanonavslutning. 


Ett Gävle dressat i bling-bling

Datum: 2008-12-19 Tid: 17:37:03
Det går inte undgå: Gävles påtagliga belysningspyntning som känns mer blingbling-skrud är jul. Mindre hälften hade varit lagom eller satsa på ett lite mer enhetligt koncept?

Enhetliga har mina julklappar blivit  Guld&lila. Högst sannoliklt att de som återstår att slå in får samma klädsel. Men Guld&lila känns mer balanserat än tomtar och renar.


Ikväll blir det en sushi&pizzakväll och Raymon ska få glänsa lite med sina På spåret kunskaper. Medan han gissar vart tåget far ska jag plocka fram Ingefära&citronchokladen. Jag är ingen som fallit för choklad under livets gång men nu har jag hittat en som jag måste erkänna svaghet inför:


Internet i mina händer?

Datum: 2008-12-17 Tid: 10:04:35

Att internet ska fungera problemfritt lär sej ett barn tidigt har jag förstått. Jag underhölls av en femårings funderingar igår mellan Katrineholm - Arlanda. Många tankar om mycket. Internet var ett tema. Hon spelade dataspel och då det hackade frågade hon sin mamma om varför varpå mamman svarade att det berodde på att internet finns i luften och där är det gropar.  Ungen fram händerna och säger  utifrån en femårings konkreta tankesätt: "har jag internet i mina händer nu då?" (vilket mamman inte kunde svara på)

Gårdagen: träffade klassen och knytkalasfikade efterföljt av allmänt uppsatsförberedande seminarium. Träffade Henrik (min handledare) och pratade intervjuguide. Han sa "Ta fram och läs Hayes igen om tematisk analys". Jag tänkte, bra att jag sparat den.  (sitter och sneglar mot den nu och laddar för att ta fram den).  Med SJ:s kundeserviceröst i ena örat  skyndade jag sen till Uni.Selmakaffé för att träffa Hampus (som jag inte sett tidigt i våras då vi bodde i samma korridor) för att prata psykologi/framtid/utbildningsrelativitet/steg1terapeututbildning/etc. (inte glömma SJ:s röst i nästan 80 min på högtalaren för att inte missa när jag kom fram och kunde få hjälp med bortkommen biljett)

21.24 var jag hemma. Raymon fick nå plocka&fixaryck och började gå ut med pappersinsamling, sortera glas och pantflaskor (insett hur mycket bubbelvatten vi dricker). Skrev handlingslista (vuxenpoäng) och "vi önskar oss i julklapp" lista till berörda föräldrar.  

Dags att väcka Eppe.


.

Datum: 2008-12-15 Tid: 13:42:07
Okej. Tåg mot Sthlm 15.02 - 16.30 + vidare mot Karlstad 17.15 - 19.40. Imorgon 16.20 får jag göra samma resa fast  hem igen. Sen inge mer SJ-resande; bistrokaffe eller filosoferande kring människors samtal eller bortträngande av skrikande barn. Skönt!

Helgen blev inte som det var tänkt. Såg Idolfinalen halvsovandes i soffan ist. för att orka vara på Anders&Linas "vi gifte oss utomlands men vill ändå fira"fest.  Jag och Raymon kom ner till Sthlm på lördagen men jag kan nu i efterhand säga att jag inte var så pigg som jag trodde. Men det var helt klart värt det trots att det blev en däckad söndag. Jag ska inte klaga så som ag blev bortskämd med god mat.

Vaknade imorse och insåg att jag inte kunde åka till Sthlm för att gå på fortb./ jobbhandledning. Sovi knappt ingenting. Men måste åka till karlstad och träffa min handledare samt ,det kan vara inspirerande att träffa klassen imorgon. Men hela mitt jag skriker "låt mej få sova en stund utan att hosta".

Med skalman i baggaget

Datum: 2008-12-10 Tid: 17:06:34
"Varför har man en sköldpadda?" är en fråga jag får när folk hör talas om Epilog.
Nr 1. jag tycker att han är intressant, vacker;kommer så småningom att fungera som en levande inredningsdetalj och är ett djur som passar mej helt enkelt (bara att stoppa i väskan när vi reser eller lätt att få vaktning till)  

Nr 2. Min första medvetet valda förebild  var Skalman(sköldpadda). Ja  visst kan Bamse tyckas vara övermoraliserande med vinklade politiska åsikter etc.etc. MEN hur mycket har jag inte lärt mej av berättelserna i Bamse och Bamses skola?  Nu när jag ser tillbaka så introducerades mitt läsintresse och intresse för litteratur och min nugällande åsikt vad det gäller vikten av att läsa ,redan då. Jag var så avundsjuk på Skalmans stora bibliotek.
Och Brumma,nallen med autism, vilken Skalman var den enda som förstod henne och som tydde sej till Skalman är idag ,ett av mina största intressen (se bara på skalmans mat&sovklocka som är toppenhjälpmedel för individer med autism!) 

Och när jag  nu ser med vuxna ögon på detta som trollband mej som barn  tycker jag fortfarande det är finurligt. Och passar perfekt till en överanalyserande hjärna som min.( Klicka på bilderna och läs.
tex. vad är meningen bakom de vita hästarnas namn?( läsa dem baklänges) eller ironin som döljs i tomtebilden

                   


Och min fd. drömman:

       

Nä dags att börja förbereda lite mat - kyckling framtagen så får se vad jag får till ...

Lussebak med Winnerbäck

Datum: 2008-12-09 Tid: 20:46:40
Det blev saffransbullebakning. Igång kicken kom då jag såg att en dvd, ramlat ner i brevlådan. Behövde bara köra igång den så ler hela själen då konsertbild efter konsertbild trallar från minnet och genom hjärtat för att sedan återvända uppåt. 

Baket började bra. då degen
jäste över bunken.

(Vilket betyder att den hade bra temperatur)

Det är nog tur att Raymon inte var hemma för han skulle få panik över hur köket såg ut då jag hade som flest saker på g. samtidigt. Själv anser jag det vara ett ordnat kaos

 

Men jag kan delvis förstå honom. Det är jobbigt när det är ett stök som jag själv inte kan påverka men måste vara inne i.
Hursom helst. Nu finns det en gäng bullar färdiga med lite olika "fyllningar"; mandelmassa, kanel, smör, socker ...  Frågan är: vem ska äta?





Ingen hemmafru

Datum: 2008-12-09 Tid: 14:40:16
i tanken men kanske i handling. Jag är totalless på att vara förkyld och detta jä*la näsblödande som envisas hela dagen. Men kunde inte sitta i soffan hela dagen då alla bokstäver i artiklarna som vill läsas vill inte bilda ord idag, så tog tag i bland det tråkigaste jag vet:( och nästan aldrig gör) stryka!


Så jag står i vardagsrummet framför Desperate Houevifes dvs. ytterligare en sak som inte roar mej det minsta. Dock distraherar strykningen och DH mitt suckande över förkylningen.

(Jag är sugen på att baka lussebullar men de hade ingen madelmassa på ICA -söder och ta bussen till Ica- Maxi idag med näsan? Nej tack. )

Kontenta: Praktiska göromål fungerar bättre för mej än teoretiska. De får mej att känna mej friskare.



Frågeställning framtagen

Datum: 2008-12-08 Tid: 10:27:50

"Lärares upplevelser av att integrera elever med Autism i den dagliga klassrumssituationen" där har min frågeställning landat och det är dags att börja arbeta fram en intervjuguide (känns som det är läge att leta fram Hayes för tips och stöd) Men idag är Raymon ledig så vi ska ut och titta på lampor! (och bil) Kanske leder vägarna till IKEA?

Något som ger en gråare känsla än vädret är att Allan (min ex.granne) är död. Han har blivit ett ytteligare exempel på hur en människa kan förändras och helt försvinna mitt i den normala vardagen. Känns mycket underligt.


Drömmen att vara oersättlig -- jag och mitt ego

Datum: 2008-12-04 Tid: 13:09:15

Raymons överchef sa till honom igår "Många ovärderliga finner du på kyrkogården" och jag skulle tro det kan bli en bra empirisk studie där resultatet stödjer påståendet.  Mina nattliga fundringar vandrade mellan att måla herrbetjänten i guld och just detta - varför vill vi och varför är vi så naiva att vi många gånger anser oss oersättliga? Självklart: de flesta vill  ha en egokick och ett starkt specifikt självförtroende (kanske är det ännu viktigare för de som har ett allmänt självfötroende som är lågt). 
             Oersättlighetstänket är utifrån min känsla något som är pådrivande och får enskild individ att prestera mer än om denne gick runt och kände "alla kan det här mycket bättre så det är bäst att de gör det". Men när slutar det vara hälsosamt för enskild individ? Jag tror det är det då den bakomliggande tanken är "bäst jag gör det själv så det blir rätt gjort" (läs. så det blir gjort på mitt sätt). Men det är svårt att släppa den kontrollen!

Vi gör det här inom många områden, allt från på jobbet, föräldrarskap (som  hmm blivit omtalat i bloggen) i köket eller när det gäller städning (jag känner en person som skickar ut sin sambo då det ska städas för denne vill att det ska göras riktigt dvs. på dennes sätt).

Men vill jag den dag jag ligger i graven blicka upp på de som står där höra dem säga " hon borde inte ha burit så tung börda ensam och slitit ut sej så" eller "ja hon ställde upp för oss alla i alla väder, hon kan inte ha haft något annat liv" etc. För aldrig kommer jag höra "Hon är oersättlig"  
      
Nej antagligen har chefen redan nyanställt någon på min plats, barnen blir mätta och städningen blir gjord.
(Någon annan ersätter alltså det jag tidigare har gjort - kanske gör denne det ännu bättre? )


Matchade naglarna till sängen

Datum: 2008-12-01 Tid: 16:12:25
Skrattade lite år mej själv med ironi i själen när jag såg att jag målat naglarna i samma färg som sängöverkastet.  (Jag älskar det där lyxkänsloingivande färgspektrumet mellan brun - beige - diorguld.)





Precis kommit hem men ska snart väg igen.  Varit på Popcorner och klippt håret och är grymt nöjd. Intresant hur min hårfärgen förändras då håret klippts.




  Senlunchade med Raymon och köpte present till Pelle. Ska mötas upp på stan vid sex igen och käka "familjemiddag" på Helt Enkelt och uppvakta Pelle 25 år.

Jag har idag kommit på den absolut bästa julklappen till Raymon. Nu ska jag bara lyckas att inte avslöja den. (Ska kanske fråga Hanna om råd, eller inte, för hon är duktig att på ett snyggt sätt berätta vad man ska få.)